Achter elk voetbalshirt schuilt een verhaal

Je kunt van alles met een voetbalshirt doen: uiteraard, je kunt ‘m met trots dragen, maar je kan een geliefd voetbalshirt ook laten inlijsten, met een beetje geluk zelfs met de handtekeningen van je favoriete spelers. Ook kun je het shirt ergens netjes in de kast leggen en het mooiste is natuurlijk als je het shirt kan doorgeven aan iemand anders die het met evenveel liefde draagt als jijzelf. Hoewel voetbalshirts wel degelijk uit de mode kunnen raken, blijven ze wel altijd speciaal. En daarom zul je elk voetbalshirt dat je hebt moeten koesteren. Een voetbalshirt gooi je dan ook nooit weg.

Voetbalshirts zijn duurzaam

Als je een voetbalshirt in huis haalt dan wil je om diezelfde reden wel kunnen rekenen op een kwalitatief goed product. Logo’s die netjes zijn verwerkt, een stof die ook na vele wasbeurten prettig blijft aanvoelen, en bedrukking dat goed blijft zitten. Voetbalshirts zijn immers gericht op duurzaam gebruik en moeten nog vele jaren meegaan. Bij de meeste voetbalfans hangt er wel ergens een shirt thuis dat heel wat jaren geleden is gefabriceerd, maar dat nog altijd keurig wordt bewaard. Wat wij de mooiste details vinden van een voetbalshirt? De logo’s op borsthoogte en de gave details die steeds vaker in de hals en de kraag zitten verwerkt.

Evolutie van voetbalshirts

Over kragen gesproken. Moderne voetbalshirts hebben een zo strak mogelijke hals zonder kraag zoals we dat wel kennen uit de jaren negentig. Wie de flamboyante Franse aanvaller Éric Cantona inbeeldt, weet waarschijnlijk precies waar we op doelen. Vandaag de dag moeten shirts zo licht mogelijk aanvoelen en de drager zo weinig mogelijk belasten tijdens het gebruik. Dat betekent weer zo weinig mogelijk stof en kragen die vooral niet in de weg zitten. Als speler moet je je zo vrij uit mogelijk kunnen bewegen in het shirt dat je draagt.

Elk voetbalshirt heeft een verhaal

Of de shirts er in de loop van de jaren mooier op zijn geworden? Daar zullen de meningen nogal over verschillen. Hoewel wij als echte voetbalshirt-liefhebbers toch erg enthousiast zijn over hoe geavanceerd de laatste generatie voetbalshirts is, genieten we ook stiekem wel van de karakteristieke retro shirts uit de jaren ‘80. Onze favoriet? Het Oranje shirt van ‘88. Veel mensen in Nederland zullen thuis wel een exemplaar hebben liggen van dat shirt waarin we kampioen werden. En hoewel dat shirt destijds als foeilelijk werd beschouwd, zal echt niemand ‘m hebben weggegooid. Achter elk voetbalshirt schuilt namelijk een verhaal.